Venture Cupin finalistit.

Aalto-lähtöiset joukkueet pärjäsivät Venture Cupin liiketoimintasuunnitelmakilpailussa

11.05.2010

Venture Cup -kilpailu työllistää joka vuosi uusia innokkaita yrittäjiä. Vuoden 2010 kilpailu oli korkeatasoinen ja keräsi loppukilpailuun parhaat liiketoimintasuunnitelmat. Aalto-yliopisto näkyi kilpailussa neljän, kymmenen parhaan joukkoon nousseen Aalto-lähtöisen joukkueen voimin.

Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun kasvattien perustamat, yhteisöllisten palvelujen parissa toimivat, AudioDraft ja Sibesonke saivat 1000 euron Global Opportunity -erikoispalkinnot. Kymmenen parhaan joukkoon nousivat myös design-alalla toimivat SaunaSavu ja Alion.

Kilpailun voitti integroituja sähkökäyttöjärjestelmiä sekä hybridi- että täysin sähköistettyihin liikkuviin työkoneisiin valmistava lappeenrantalainen Visedo, joka sai liiketoimintasuunnitelmastaan palkinnoksi 25 000 euroa. Energiatehokkuuden erikoispalkinnon, 10 000 euroa, sai savonlinnalainen Ceresto.

Audio Sketching Tool vie musiikintuotannon verkkoyhteisöön

AudioDraftin kehittämä yksinkertainen, flash-pohjainen työkalu, Audio Sketching Tool on toistaiseksi ainoa laatuaan. Sen idea syntyi Teknillisen korkeakoulun tuotesuunnittelukurssilla. Musiikin tekoa harrastavat opiskelijat innostuivat kehittämään ideaa eteenpäin ja saivat Tekesin Tuli-ohjelmasta apua prototyypin luomiseen. Myös uusi Aalto-opiskelijoiden yhteenliittymä AaltoEs on tukenut tiimiä tarjoamalla hyvät tilat työntekoon.

Audio Sketching Tool on keveä ja kätevä työkalu, jolla esimerkiksi musiikkikappaleet, elokuvat, videopelin äänet tai mainostaustat saa jakoon omalta läppäriltä vaikka kesämökiltä. Se on tarkoitettu muusikoille sekä musiikin ja äänen kanssa toimiville yrityksille.

– Jo ideavaiheen menestys antoi meille luottamusta siitä, että olemme oikeilla jäljillä. Kilpailun edetessä pääsimme keskittymään erityisesti asiakkaiden kanssa keskusteluun, sanoo AudioDraftin toimitusjohtaja Teemu Yli-Hollo.

Yli-Hollo on tehnyt viestintätekniikan opintoja Teknillisessä korkeakoulussa ja tekee DI-työtään AudioDraftin leivissä. Muut taustalla olevat teekkarit ovat mediatekniikkaa ja sisällöntuotantoa opiskelleet Tommi Koskinen, Kimmo Nurmisto ja Arto Tolonen.

Connecting people – mutta zuluksi

Alkeellisiin matkapuhelimiin palveluja tarjoava Sibesonke työstää gsm-tekniikan varaan rakennettuja nettipalveluja kehitysmaihin. Yritystä pyörittävät Nokian verkkoyhtiöiden palveluksessa työskennelleet diplomi-insinöörit Uwe Schwarz ja Timo Alakoski. Alakoski on opiskellut tietotekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa. Sibesonki tarkoittaa osapuilleen: Connecting people – mutta zuluksi.

– Venture Cup on ollut työläs, mutta hyvä kokemus. Oli haastavaa kertoa riittävän vaikuttavasti Afrikan markkinoiden kasvumahdollisuuksista bisnesihmisille Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa, kertoi Schwarz.

Design ja globaali yritystoiminta

Kymmenen parhaan joukkoon mahtuneet SaunaSavu ja Alion toimivat design-alalla ja vievät Suomessa suunniteltuja tuotteitaan maailmalle.

Arkkitehtivetoinen SaunaSavu valmistaa, markkinoi ja myy omalla tavaramerkillään suomalaista design-saunaa, joka toimitetaan koottuna asiakkaalle kaikkialle maailmassa. Yrityksen taustalla toimivat Putte Huima Teknillisestä Korkeakoulusta ja Otso Wirtanen Oulun Yliopistosta.

Alion, yhden naisen kunnianhimoinen, menestyvä yritys valmistaa ja myy kestävän suunnittelun vaatemallistoja kansainvälisille muotimarkkinoille. Tuotemerkit Jolier ja Jolier ONE koostuvat kauniista ja monikäyttöisistä naisten vaatteista. Yrityksen vetäjä Sveta Planman on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta muutama vuosi sitten.

Maailmalle voi hyvin mennä myös Suomesta, toteavat rauhallisen luottavaisesti nuoret yrittäjät, Huima ja Planman.

– Meillä on tarjota sellaista omaa osaamista, jota muualla arvostetaan.

Venture Cup on liiketoimintasuunnitelmakilpailu, jonka tavoitteena on edistää kasvuyrittäjyyttä Suomessa. Kilpailuun voi osallistua kauden aikana idea- tai liiketoimintasuunnitelmavaiheessa.

Lisäteitoja:

www.venturecup.fi